Lacurile Europei – Lacurile din Marea Neagra

Se clasifica in functie de modul de formare, existand:
Laucri tectonice (formate prin scufundarea pe cale geologica a scoartei terestre, exemplu: Marea Carspica – 180m adancime si 370000km2 ca suprafata, fiind cel mai mare lac din lume).
Lacuri glaciare: sunt foarte numeroase, lacuri cu apa dulce. Exemple: Ladoga, Bodega, Vanen, Vattern. Lacuri glaciare montane, mai ales in Muntii Albi, Commo, Neggiere, Carta, Bodenzee sau Constance.
Lacurile vulcanice: sunt formate in craterele vulcanice, exemplu: Sfanta Ana, Albanno, Borsanno, Trasimeno, Nemi.
Exista cateva mii de lacuri artificiale. Cel mai mare fiind situat in Rusia, Rabinsle, Portile de fier din Romania, Hidraru, Vida, Gilau, Fantalane.
Marea Neaga: 465.000Km2 impreuna cu Marea Azov sau fara aceasta 415.000km2. Este un rest al unei vechi mari, mult mai mare numita Marea Sarmatica. Ea a evoluat in urma cu ceva vreme sub forma unui lac, descoperind urme de asezari la ~180 de metri adancime. Lungimea tarmurilor este de 4340km, tarmuri putin fragmentate, cu o singura peninsula, Peninsula Crimeea, avand 3 insule: Insula Serpilor, Sacalin si Kefken. Exista golfri putine, Golful Odessa, Varna, Bugas, Simope. Este legata de oceanul planetar prin stramtorile Bosfor si Dardanele. In partea de N-V apare o intinsa platforma continentala, cu adancime reduse, urmat de un taluz, care coboara la 1600m, iar adancimea maxima este de 2245m. Salinitatea in partea de N-V este cuprins intre 5-10 la mie, iar in larg ajunge la 17-18 la mie in larg. La peste 200m adancime, salinitatea este mai mare, ajungandu-se la 22 la mie si se acumuleaza hidrogen sulfurat, care nu permite existenta vietuitoarelor. La suprafata exista doua circuite de curenti orizontali, in E respectiv in V. In dreptul tarmului romanesc, directia curentilor este de la N-V spre S-E. Tarile cu iesire la Marea Neagra sunt Romania 244Km, Ucraina, Rusia, Girgia, Turcia, Bulgaria.

Anunțuri

Despre Ionut
Webmaster cu o experienta de 2 ani. Cunostinte: PhotoShop, Xhtml, CSS, Ajax, JavaScript, Mysql, Php

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: